2016. szeptember 18., vasárnap

Kass Morgan: Kiválasztottak (100 1.)

Mivel imádom a sorozatot, így nem volt kérdés, hogy a könyvet olvasnom kell. Leszögezném, hogy a történet más mederben folyik. Zseniálisak a karakterek, és a világ megalkotása is. Mindkét produkció belopta magát a szívembe.

Fülszöveg:
Évszázadok ​​óta senki sem lépett a Földre, egészen mostanáig. 
Pár száz éve egy háború lakhatatlanná tette a bolygót. Azok, akik túlélték a pusztítást, az űrbe menekültek, és egy hatalmas űrhajón kezdtek új életet. Az eltűnt civilizáció emlékei lassan a feledés homályába merülnek, de az emberek nem mondtak le a Földről. A hazatérést tervezgetik, bár nem tudják, mi vár rájuk odalenn. 
A kockázat óriási. Ezért 100 fiatalt – akiket a társadalom feláldozhatónak vél – indítanak el egy veszélyes küldetésre: újra kell gyarmatosítaniuk a bolygót. 
Clarke-ot árulás miatt ítélték el, Wells a szerelméért sodorta magát bajba. A vakmerő Bellamy önként tartott a kiválasztottakkal, Glass pedig egy merész akciót tervezve lép a Földre tartó űrkompra. Különböző sorsok, egy közös cél. Egy út, amely mindenki életét meg fogja változtatni. Földet éréskor egy hihetetlen világ tárul eléjük, melynek szépsége elragadó, ugyanakkor baljós is. A fiatalok még cipelik a múlt terhét, és félelem tépázza a szívüket, de harcolniuk kell a túlélésért. Ebben a kiélezett helyzetben az érzelmek is felfokozódnak: barátságok alakulnak, szerelmek szövődnek, és riválisok kerülnek szembe, miközben lassan kezdik kialakítani saját szabályaikat. Sosem akartak hősök lenni, mégis valószínűleg ők az emberiség utolsó reményei.


Vélemény:

A Föld lakhatatlan egy atomháború miatt. Az emberiség egy kis hányada egy űrbázison a Bárkán él, és reménykednek, hogy egyszer visszatérhetnek a kék bolygóra. Azonban mivel elég régóta várnak, a készletek kezdenek apadni és a bázis állapota is kezd erősen romlani.
A Bárka tanácsa úgy dönt, hogy 100 fiatalkorú elítéltet egy komp segítségével leküld a földre, hogy kiderüljön jelenleg mekkora a sugárzási veszély. A 100-ak kapnak egy karperecet, amellyel az életjeleiket tudják nyomon követni a Bárkán.
Ha minden jól megy akkor az emberiség visszatérhet a Földre.

A könyv volt előbb. A CW csatorna lecsapott a rá, és alkotott egy szuper történetből, egy zseniális sorozatot.

Egy biztos! A sorozat mindkét nem képviselőinek tökéletes, a könyv azonban inkább csak a gyengébbik nemnek fog tetszeni. Az írott verzióban nagyobb hangsúlyt fektetnek a romantikára, míg a tévében inkább a disztópikus vonal van kiemelve.
Clarke
Clarke egy igazán különleges és erős személyiség mindkét produkcióban. A pánikolás nem az ő stílusa, ezért hamar feltalálja magát minden helyzetben. Inkább csak magában őrlődik, minthogy másoknak panaszkodjon. A Wells-vel való kapcsolata eléggé bonyolult és összetett. Őszintén? A srác, nekem egyik oldalon sem nyerte meg a tetszésemet. Unalmas, nyafogós, és mártírként tetszeleg. Rosszabb mint egy csaj.
Bellamy
Bellamy az igazi favorit nálam. A gondolat menetei és az életfelfogása nagyon szimpatikusak. a filmben és a kötetben is a legkiemelkedőbb egyén.  Talán az ő fejlődése a legszembetűnőbb mindenhol. A húga Octavia, aki miatt a fiú önként jött a földre, nem kap akkora szerepet mint a CW-nél. Nem az mondom, hogy hanyagolják, de egy kicsit más. Fiatalabb és picit számítóbb is.
Végül Glass és Luke. Ők a mi kis igazi gerlepárunk. (A filmben nem kaptak szerepet)  Általuk látunk bele a Bárka mindennapi életébe és nehézségeibe igazán. Persze a többiek visszaemlékezései is sokat elmondanak, de a jelenlegi helyzetet ők tudják igazán bemutatni.

Én mindkettőt szívesen ajánlom.
Az akinek esetlegesen a sorozat nem feküdt, mert jobban szereti a romantikusabb fonalat, nyugodt szívvel fogjon bele a könyvbe. Aki azonban azt várja, hogy a filmsorozatot fogja visszakapni a regény lapjain, annak csalódásban lesz része. A CW, szinte csak az alapötletet és néhány karaktert használt fel. Hozzáadott még pár szereplőt, meg itt-ott néhol egy kis pluszt, na meg el is vett néhány dolgot, vagy éppen átgyúrta egy kicsit.

A könyv folytatása előrendelve. Tehát január környékén visszatérek vele. ITT te is előrendelheted.
 A sorozat 4. évadát pedig alig várom.

                                             The 100 trailer


Idézet:

Könyv
  "És aztán valami elkezdett esni. Folyadékcseppek csorogtak végi a fiú bőrén, csöpögtek a hajából, és lassan beszivárogtak a ruhájába. Eső, döbbent rá Bellamy, igazi eső. Az égnek emelte a fejét.és egy rövid időre az álmélkodás minden egyebet elnyomott benne - a Graham, Wells és Clarke iránt érzett dühét, a húgáért való aggódást, azoknak az idiótáknak a sikolyát, akik nem tudták, hogy az eső ártalmatlan. Lehunyta a szemét, és hagyta, hogy a víz lemossa az arcára száradt piszkot és verejtéket. Egy pillanatra elhitette magával, hogy az eső mindent el tud mosni: a vért, a könnyeket, azt, hogy Octáviával cserbenhagyták egymást. De talán újra megpróbálhatnánk, tiszta lappal újra kezdhetnénk."

Film
  "Az űrben születtem. Soha nem éreztem a Napot az arcomon, nem lélegeztem igazi levegőt,nem lebegtem a vizen. Egyikünk se. Három generáció óta, a Bárka megőrizte mindazt, ami az emberi fajból életben maradt, de most már haldoklik az otthonunk. Mi vagyunk az emberiség utolsó reménye. 100 foglyot küldtek le egy kétségbeesett küldetésre a Földre. Mindannyian azért vagyunk itt mert megszegtük a törvényt. A Földön nincsenek törvények. Csak a túlélés a legfontosabb, de a Föld számos próbát tartogat az általa rejtegetett titokkal, és közben egymást is próbára tesszük.


Csillag:
Könyv
Film

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése